Referenciák

Jó levegő, jó közérzet az egész világon a MAICO-nak köszönhetően.

A MAICO ventilátorai számos területen kerülnek alkalmazásra.
Házunk termékei magán lakóházakban és világszerte ismert épületekben egyaránt hűséges szolgálatot teljesítenek.
Itt érdekes alkalmazásokból állítottunk össze az Ön számára egy kis kollekciót.
Kérjük, válasszon ki egy objektumot, és tekintse meg, hogy a MAICO termékek milyen sokoldalúan használhatók.

BERLINI GEWOBAG ÉPÜLET

Berlini GEWOBAG épület

Energetikus épületszanálás a MAICO-val - "friss levegő" egy berlini épületben

2010 márciusában kezdődött a 22 szintes épület szanálása a Graetschelsteig-en Berlinben. Eközben a szellőztetés is átdolgozásra került, amely során a munkálatok 2010 novemberében sikeresen lezárultak. A GEWOBAG Wohnungsbau AG mint építtető, a MAICO átgondolt szellőztető rendszere mellett döntött, amely azóta is friss levegőről gondoskodik a nagy projektben.

Fontos elemek:

 

 • Egy központi szellőztető megoldás beszerelése
 • Tűz-, füst- és zajvédelem

22 szint esetében, ahol szintenként 9 lakóegység található, a szellőztető berendezések iránti követelmények sokoldalúak és összetettek. Az állott levegőt gyorsan el kell szállítani és friss levegőre kicserélni. A szagok és a nedvesség semmiképpen sem juthat elszíváskor az aknákon vagy szellőzőnyílásokon keresztül más lakásokba. Fontos témát jelent itt is a tűz-, füst- és zajvédelem is, ezek többszintes házak esetén alapvető szerepet játszanak.

Bevetett MAICO megoldások

 

A Graetschelsteig szanálási projekt esetében egy központi szellőztető megoldás alkalmazására került sor. Eközben a MAICO GRD tetőventilátorait a MAICO Centro-E és Centro-E-APB elszívó elemeivel kombinálja. Összesen egy GRD 22 és hat GRD 31 beszerelésére került sor az épület tetején. A fürdőszobákban és WC-kben 264 Centro-E-APB és 22 Centro-E ventilátort szereltek be.

A központi GRD tetőventilátorokprodukte/maico/catalog/liste/g10703p112615/radiális-tetőventilátorok-grd/ a Centro-E-APB és Centro-E elszívó elemek felszállócsővön át elszívják az elhasznált és nedves levegőt. Friss levegő ezután huzatmentesen jut be a külső légátvezetőkön keresztül a lakóhelyiségekbe. Ezáltal kellemes helyiség klíma jön létre minden egyes lakásban és a túl magas páratartalom általi penészképződés veszélye is kiküszöbölhető.

A GRD tetőventilátor modern EC technológiájának köszönhetően nagyon energiatakarékosan dolgozik. Kívánságra nyomás- vagy légáramlási állandó térfogatáram állítható be. A GRD szabályzása a szállítási csomag része és az épület bármelyik részén felszerelhető, eközben azonban figyelembe kell venni, hogy a vezérlő vezeték maximális hossza 200 m. A GRD könnyen és gyorsan programozható mindössze négy gombbal. A két referencia légáramlás vagy -nyomás segítségével nappali és éjjeli üzemre állítható. A GRD beszabályzásához nincs szükség utólagos mérésre. Stabil szállítófülek teszik lehetővé a tetőventilátor daruval történő szállítását.

A Centro-E és Centro-E-APB elszívó elemei falon kívüli kivitelben különösen fürdőszobákba, WC-kben valamint konyhákban alkalmasak, és 30 m³/h minimális légáramlást biztosítanak. A készülékek karbantartást nem igénylő tűzvédelmi zárószerkezettel rendelkeznek, és nem engedik át a tüzet a K90-18017 előírásainak megfelelően. Kiegészítő hideg füstvédelem nem szükséges. Az elszívó elemek háza elfordítható, így a kifúvó csonk csatlakozója bal és jobb irányban egyaránt csatlakoztatható a fő légcsatornára. Ha szűrőcserére van szükség, ez gond és szerszám nélkül lehetséges.

A berlini Graetschelsteig-en található épület lakói élvezhetik az optimális és kellemes helyiség klímát és a GEWOBAG Wohnungsbau AG a MAICO szellőztető rendszerével tartósan gondoskodik az állandó légcseréről, miáltal az épület állaga is "egészséges" marad.

ATLANTIC HÁZ HAMBURG

A hamburgi Atlantic ház

Jellegzetes irodakomplexus

A Bavaria St. Pauli Brauerei (sörgyár) volt területén Hamburgban egy lenyűgöző irodakomplexus felépítésére került sor igényes architektúrával: az Atlantic ház, csodálatos kilátással az Elba folyóra.
A 33.000 m2-es bruttó szintfelületen irodák, szaniterhelyiségek, teakonyhák és még számos helyiség található eltérő méretben. Az épület szó szerint kiemelkedő jellemzője a közvetlenül csatlakoztatott, nyolc emeletes, az út szélére épült irodatorony.

Az új épületekben a MAICO számos szellőztető megoldása került bevetésre.

Fontos elemek:

 

 • Elszívás tűzvédelemmel több, mint 20 szint esetében
 • Elszívás belül fekvő szaniter- és mellékhelyiségekben

Elszívás tűzvédelemmel több, mint 20 szint esetében

 

A több, mint 20 szintes épület igényes feladat elé állította a vállalatot: a belül fekvő szaniter- és mellékhelyiségek szellőztetése. Erre a MAICO szellőztetési szakembereinek minőségi ventilátorai éppen optimálisan megfelelnek. Ezen felül az alárendelt épületekben is szükség van a belül fekvő szaniter helyiségek megbízható szellőztetésére.
Sőt mindkét esetben a tűzvédelmi előírásokat is be kell tartani - különösen a több, mint 20 szintes toronyban -, ez egy kiemelkedően igényes feladatot jelent.

A megoldás: biztonságos, kedvezményes, átgondolt

 

Az új épületben a MAICO ER családjának ventilátorai kerülnek alkalmazásra PAM Global öntött vas csövekkel kombináltan. Ebben a tűzvédelmi rendszerben nincs szükség tűzálló szerelő aknákra. Födémelzárók és hasonlók használatáról is lemondhatunk. Az öntöttvas csövek beszerelése szerelők számára rutinos művelet. Mindez szerelési időt ill. pénzt takarít meg és biztonságot jelent.

Az szellőzőcsövek tűzvédelmi burkolata ill. a Rockwool conlit 150 P szigetelés leárnyékolja a szerelőaknában található gyúlékony anyagokat. Elválasztólap használata ezáltal feleslegessé válik.

Körülbelül 150 süllyesztett beszerelésű ház, valamint hozzátartozó ventilátoregység lett beépítve. Eközben eltérő légteljesítményű ventilátor egységek használatára került sor (60 m3/h ill. 100 m3/h). Mindegyik ventilátor késleltető kapcsolóval dolgozik.

Ezt a projektet a hamburgi Quantum Immobilien AG vállalat és a müncheni Architekten Herzog + Partner építészet fejlesztette ki.
A szellőztető berendezéseket a dessaui Franke, Baehr & Ritter GmbH vállalat szerelte be.

NEMZETKÖZIT MÉDIAKÖZPONT MÜNCHEN-RIEM

Nemzetközi médiaközpont München-Riem

15.000 újságíró számára biztosított helyet a 2006-os évi világbajnokság alatt

"Akaszd be a labdát" - naponta elhangzott ez a szólás 2006 nyarán és a MAICO is hozzájárult "jó hangulat jó levegőnek köszönhetően" projektjével: 2006 nyarának legnagyobb sportrendezményéhez egy nemzetközi médiaközpont épült a müncheni C2, C3 és C4-es vásárcsarnokokban. Kb. 15.000 újságíró valamint számtalan technikus, szerkesztő és további média alkotó küldte el innen világszerte és több héten át jelentéseit. A számos helyiségben a MAICO szellőztető megoldásai kerültek bevetésre ...

Fontos elemek:

 

 • Eltérő méretű helyiségek 6 m2-től nagyvonalú televízió stúdiókig.
 • Használatuktól függően 20 - 400 W/m2 hűtési teljesítménnyel
 • 950.000 m3 levegő szállítása óránként
 • Különösen halk szellőztetés (többek között a televízió stúdiókban)

30.000 m2 + 40.000 m2

 

Mindegy, hogy melyik médiumot lehetett látni és/vagy hallani, hogy végül is a labda be lett-e akasztva: Majd minden ehhez szükséges anyagot itt helyben, a médiaközpontban készítettek el hozzá. Az International Broadcast Center 30.000 m2-es belteréhez további 40.000 m2 külterület is hozzátartozott a vásári csarnokokban.
Már 2005 decemberében megkezdődött a kabinok, irodák és stúdiók építése.
Eközben főként lucfenyőfa került építőanyagként alkalmazásra hangszigetelő párnázattal és köztes rétegekkel. A felhasznált fából 60 egycsaládos házat lehetett volna felépíteni.

Hightech a kicsitől a nagyig

 

A helyiségek mérete 6 m2-estől (rádióadó kabinok) a számos technikai helyiségen át a nagyvonalú televízió stúdiókig terjedt ki. Használatuktól függően 20 - 400 W/m2 hűtési teljesítményt kellett biztosítanunk. Óránként 950.000 m3 levegő továbbszállítására került sor. Ennek megfelelően kellett a csövek átmérőjét kiválasztani.

Ezen szellőztetési megoldás tervezését az Ingenieurbüro Linsmeier AG tervező iroda végezte Münchenből.

A teljes projekt kivitelező vállalata a müncheni Stingl Luft- und Klimatechnik vállalat volt.

Bevetett MAICO megoldások

 

Főként a tv-stúdióknál volt fontos a szellőztető berendezés különösen halk működésére figyelni. Ehhez különösen alkalmasak a MAICO ESR típussorozat ventilátorai, amelyek hangcsillapító dobozos ventilátor szerkezetüknek köszönhetően nagyon halkak. Ezek közül a ventilátorok közül sokat közvetlenül az egyes helyiségek mennyezetére szereltek. Ez csak azért volt lehetséges, mert a MAICO ventilátorai a nagyon halk szellőztetési zajok mellett szinte semmi testhangot sem bocsátanak ki. Így a zavaró mellékzörejek ki lettek zárva.

További, bevetett tartozékok

 

 

 

DURAVIT MENNYEZETI VENTILÁTOROK

Duravit mennyezeti ventilátorok

A legmagasabb minőség a fürdőszobában

Már szinte 190 éves vállalati történelmével a Duravit az iparág egyik vezető vállalata: egy olyan vállalat, amely impulzusokat és ihleteket ad, a szaniter világra rányomja bélyegzőjét és jelentősen hozzájárul a steril vizes helyiség felértékeléséhez pihenő oázisra.

A Duravitnál kb. 200 különféle modellt öntenek folyamatosan. Ehhez évente - egyedül a schwarzwaldi Hornbergben található fő törzshelyen - kb. 7.500 tonna nyersanyagot dolgoznak fel: A fő anyagokhoz agyag, kvarc, földpát és kaolin tartozik.

A kerámia termékek és formáik az öntés után még több órás szárítási procedúrán mennek keresztül. A félkész termékeket a szárítás során egyenletesen kell levegővel körüláramoltatni. Csak így lehet a kerámiák egyenletes megszáradását biztosítani. Ezen a helyen lépnek színre a MAICO mennyezeti ventilátorai.

Fontos elemek:

 

 • Hatékony, energiatakarékos és erőteljes levegő keringetés
 • Minőségi termékek az egyenletes szárítás érdekében
 • Egy olyan megoldás, amely magasabbfokú fűtési teljesítményt eredményez további hozzáfűtés nélkül

A nyersanyagtól a félkész termékig

 

A Duravit a legmagasabb minőséget állítja rendelkezésre a fürdőszobákhoz - eleinte csak szaniter kerámiákból, később fürdőszoba bútorokkal, kiegészítőkkel, kádakkal és wellness ötletekkel kiegészítve.

A Duravit által felhasznál nyersanyagokat nagy keverő tartályokban vízzel keverve úgynevezett olvasztósalakká dolgozzák fel. Az olvasztósalakot a szennyeződésektől lengő sziták segítségével tisztítják meg.
Eközben erős mágnesek távolítják el a vastartalmú részecskéket. Végül az olvasztósalakot nagy tartályokban tárolják, ahol a keverőgépek folyamatos mozgása optimális homogenizálást biztosít. Speciális pumpákon keresztül jut az olvasztósalak az öntödébe, ahol gipszformákba öntik.

Körülbelül egy óra elteltével a különösen nedvszívó gipsz az olvasztósalakból elég vizet elszív és így létrejön a kb. 9-10 mm vastag cserép. Az öntő most leengedi a maradék olvasztósalakot, kinyitja a formát és kiemeli a még "zöld" szaniterdarabot,azaz a félkész terméket, a szárításhoz. Egy formát kb.90 öntésre lehet használni.

Gipsz öntőformák szárítása

 

Hasonló a helyzet a gipsz öntőformáknál is: A félkész termék kivétele után több órán át szárítani kell ezeket. Ezt a szárítási folyamatot is megbízhatóan alátámasztják a MAICO mennyezeti ventilátorai.
Mindegyik formával naponta csak egy félkész termék öntésére kerül sor. A formáknak a következő napig a félkész termékből kiszívott vizet ismét le kell adniuk a levegőbe.
Ha a formák nem eléggé szárazak, akkor ez az öntőnek a következő öntés során nehézségeket okozhat, mely a félkész termék kiselejtezéséhez vezethet.

Bevetett MAICO megoldások

 

Már évek óta naponta használnak itt számos mennyezeti ventilátort a MAICO EC-sorozatából. Mindez magas követelményeket támaszt a ventilátorok irányába: A szárítási folyamat miatt a meleg levegő nagy mennyiségben tartalmaz nedvességet és finom port.
Itt mindig kifizetődik a névtelen mennyezeti ventilátorok helyett a márkás MAICO ventilátorok alkalmazása: A MAICO mennyezeti ventilátorai ilyen igényes körülmények között is zavartalanul dolgoznak. A több száz mennyezeti ventilátor mindegyike óránként 11.000 m3 levegőt képes átforgatni.

"Teljesen mellékesen": magasabb fűtési teljesítmény

 

Magasfokú levegő keringetésük által a MAICO EC-sorozat mennyezeti ventilátorai számos más alkalmazási területre is ajánlják magukat: A legtöbb gyártási csarnokban a meleg levegő felül gyülekszik, miközben a tartózkodási magasság hőmérséklete - főként a hideg évszakban - inkább hűvös. A MAICO mennyezeti ventilátorokkal itt egy 5 K-os kiegészítő fűtési teljesítmény érhető el, hozzáfűtés nélkül. Így a hőmérséklet a rezsi növekedése nélkül emelkedik.

DISZKONT ÜVEGBETÉT KONTÉNER

Diszkont üzlet üvegbetét konténer

Konténerek szellőztetése

 

Nyaranta a német politikai színház éveken át ismételt témájának számított az üvegbetét díj...
időközben érvénybe lépett az üvegbetét rendelet és a politika új kihívások felé fordult. A rendelet végrehajtása azonban a nagy diszkont- és kereskedelmi láncolatokat új logisztikai és területi kihívások elé állította. A megoldás: professzionális szellőztetési technika a MAICO-tól.

Fontos elem:

 

 • Szagproblémák hatékony megszűntetése

Jó levegő az erős ventilátoroknak köszönhetően

 

A helyproblémára a MAICO ügyfele - egy nagy diszkontvállalat - talált megfelelő megoldást: A már meglevő üzletekhez a bejárat mellett betéttartályokat építettek. Ezeket optikailag is a meglevő épülethez illesztették.

A konténerek két részre oszlanak:

 • Az előtérben a vásárlók vissza adják a göngyölegeket.
 • A hátsó részben az üvegek köztes raktározása folyik az elszállításig. Itt az üvegekben található maradék folyadékok által kellemetlen szagok léphetnek fel.

Ez gyorsan jelentős problémává növi ki magát - különösen nyáron - megfelelő szellőztetés nélkül. A konténerekbe ezért spirálisan korcolt csőből álló elszívó rendszereket építettek be 400 mm-es névleges átmérővel.
A levegőt egy EZR 40/6 B típusú ventilátor szállítja ki.
Ez a ventilátor óránként jelentős mennyiségű, 2.600 m3 levegőt továbbít. Kapcsolóórával és hőmérséklet vezérléssel szabályozva, minden szagproblémának azonnal a végére jár.

A megoldás további komponensei:

 

 • egy GS 40 karimás csőcsonk
 • egy AS 40 külső zsalu az elszívóban
 • egy utóáramlási rács az LZP-sorozatból

 

 

"KUTATÓ IFJÚSÁG": AXIÁL VENTILÁTOROK

"Kutató ifjúság": Axiál ventilátorok

A légellenállás optimalizálása

 

A Német Szövetségi Köztársaság "Kutató ifjúság" versenyében a MAICO egy nagyon érdekes projektet támogatott a levegő témakörben: A brémai Philipp Tockhorn a "Szárnyak légellenállásának optimalizálása a szélcsatornában" témát kutatta.

Előzetes történet

 

A technika története Leonardo da Vinci-től Otto Lilienthal-ig a repülés úttörőjéig az mutatja, hogy a tudósok és a technikusok gyakran a természet megfigyeléséből vonják ki a megoldásokhoz szükséges ötleteket. Ezen kívül ma már létezik egy olyan tudományos ágazat is, amelyet bionikának hívnak. Ez az ágazat a természet példaképeiből vonja ki ismereteit, és ezután átveszi ezeket technikai megoldásaiba.

A munka

 

A bionikához hasonlóan Philipp Tockhorn munkája is a szárnyak végén fellépő szélső örvényekkel foglalkozik. Mint ahogy a természettől megtanulható, a madaraknál a bevágott formájú szárnyak csökkentik az örvények keletkezését. A projekt a "Winglets" problémájának technikai konceptusát tárgyalja és ezek hatását vizsgálta felül a légellenállásra és a felhajtóerőre.

Az eljárási mód

 

Először a jelenség megértésének és a mérési értékek rögzítésének elméleti alapjai kerültek kidolgozásra. Az elméleti előkészítések után Philipp Tockhorn egy szélcsatorna szerkezetére és felépítésére koncentrált.
Itt lépett be a MAICO magas minőségű ventilátorok szállítójaként: Szélgépként a MAICO produkte/maico/catalog/detail/g5928/ezrdzr-dn-350/p6922/dzr-35-2-b/DZR 35/2 B forgóáramú ventilátora került alkalmazásra.
Ez tökéletesen megfelelt a kutatási projekthez: A ventilátor szabadfúvási pontján 5.700 m3/h légáramot képes létrehozni, ahol a fordulatszám 2.850 elfordulás percenként.
A mérőberendezés felfogóját a fiatal kutató rövid úton Lego kockákból építette. A kompresszorkamrát és a tágulási kamrát a kutató egyaránt üvegrostból építette. A próbaszakasz üvegből lett előállítva.

A projekt nyilvános bemutatásakor az ifjú brémai standjánál számos látogató győződhetett meg az elgondolás helyességéről.

További, bevetésre került MAICO termékek:

 

 

LÉGHAJÓCSARNOK CSŐVENTILÁTOROK

Léghajócsarnok csőventilátorok

A Ruhr-menti Mühlheim léghajócsarnoka

 

A Ruhr-menti Mühlheim repülőterének messziről látható, zöld léghajócsarnoka a messze földön ismert "zeppelinek" (léghajók) keletkezési helyeként nemcsak Mühlheim egyik jellegzetessége, hanem része a mühlheimi történelemnek is.
A léghajócsarnokba egy feltöltött "zeppelin" is befér. Mindehhez jó levegőt a MAICO axiál csőventilátorok DZR biztosítanak. Ezek a csarnok mennyezete alól elszívják a meleg levegőt, és azt választható módon vagy kifújják az épületből, vagy pedig – például hideg napokon – a talaj közelében ismét visszafújják a csarnokba.

Fontos elem:

 

 • A rendkívüli teremmagasság ellenére is kellemes hőmérsékletek

A "repülő építmény"

 

A csarnok egy ún. "repülő építmény", vagyis egy ismét szétszedhető sátorhoz hasonlítható. Egy feltöltött léghajó is belefér - az adott esetben egy alkalmazás alatt álló léghajóról van szó -, sőt ezen felül további három, szétszedett hajó is elfér a csarnokban. A negyedik léghajót szállításra készen elraktározták.

Tökéletesen megfelelő MAICO megoldás

 

A csarnokban négy DZR 60/4 B típusú axiál csőventilátor került alkalmazásra. Ezek sárga vezetékekben találhatók, amelyek függőlegesen vezetnek fölfelé a csarnokszerkezetben. A ventilátorok gondoskodnak a meleg levegő elszívásáról a csarnok tetejében, majd ezt lefele elvezetik.
Lent a levegőt kívánságra - a vezetékek átdugaszolásával - meleg napokon ki lehet vezetni, hideg napokon viszont befele irányítani. Ez egy-egy külső zsalun AS 60 keresztül történik.

A csarnok mennyezete alatt a levegő szabadon kerül elszívásra. A csarnok mindkét hosszanti oldalán két-két ventilátor található. A ventilátorpárok mindegyikét egy-egy ötfokozatú transzformátor TR 6,6 köti össze.

Megjegyzés: A fényképeken egy üres karimás csőcsonk GS 60 látható az acélszerkezeten, mivel itt éppen a vezeték kivezetésére kerül sor.

 

 

ENERGETIKUS SZANÁLÁS ARGE FAKTOR 10-EL

Energetikus szanálások az ARGE FAKTOR 10-el

Az épületek energiahatékonysága és az azzal összefüggő CO2 kibocsátás csökkentése a jövőben egyre fontosabb tényezővé válik. Az ingatlantulajdonosok és az idősebb épületek gondozói egy fontos döntés előtt állnak: Szanálás vagy nem?
Ez a kérdés megválaszolja magát a következő nézőpontok szempontjából tekintve: A növekvő energia árak és a környezetvédelmi előírások tettekre sürgetnek. Ezek már ma erősen befolyásolják a rezsiköltségeket: Egy háztartás költségeinek több, mint 20%-át teszik ki a rezsiköltségek. A lakások bérleti díja az energiaköltségekkel együtt így mindig nehezebben lesz kalkulálható. Az idősebb épületek vonzereje és értéke gyorsan csökkenhet a magas fűtési költségek miatt. A bérbe adó számára ezáltal a bérleti díj kiesésének és üres helyiségeknek veszélye áll fenn.
A következő oldalakon néhány rövid jelentés olvasható különféle többcsaládos házról, amelyeket az ARGE FAKTOR 10 energetikusan szanált. Mindegyik épületben óriási megtakarításokat értek el. Példáink felújított házainak szanálás után már csak elsődleges energiaszükségletük töredékére van szükségük:
* ARGE Neue Medien der deutschen SHK-Industrie e.V. (A német SHK-ipar új médiái)

   

Szanálás többcsaládos ház Nürberg, Bernadotte utca: már csak 16,7%

Ezt az épületet mindössze néhány hónap alatt újították fel az ARGE FAKTOR 10-el.

A projekt adatai:

 • Építési év: 1961
 • A többcsaládos ház modernizálása/kiépítése
 • Az építkezés időtartama: 2006 június - 2006 október-ig
 • A lakószintek száma: 3
 • A lakások száma: 24
 • Lakótér: 1.637 m2
 • Éves elsődleges energiaszükséglet

  • A felújítás előtt: 200,8 kWh/m2a
  • A felújítás után: 33,6 kWh/m2a

 • Energiaszükséglet: 33,6 kWh/m2a
 • Elsődleges energia megtakarítás: 83 %
 • Más szavakkal: az új házakra vonatkozó energia előírásokat (EnEV) 62 %-al alul lépi.

Szanálás többcsaládos ház Nürnberg, Jean-Paul tér

Ezt az épületet mindössze néhány hónap alatt újították fel az ARGE FAKTOR 10-el.

A projekt adatai:

 • Építési év: 1930
 • Egy többcsaládos ház modernizálása
 • A lakószintek száma: 3
 • A lakások száma: 6
 • Éves elsődleges energiaszükséglet

  • A felújítás előtt: 308,7 kWh/m2a
  • A felújítás után: 49,3 kWh/m2a

 • Elsődleges energia megtakarítás: 84 %

Szanálás többcsaládos ház Nürberg, Ingolstädter utca: már csak 15,5 %

Ezt az épületet mindössze néhány hónap alatt újították fel az ARGE FAKTOR 10-el.

A projekt adatai:

 • Építési év: 1952
 • Egy többcsaládos ház modernizálása
 • Az építkezés időtartama: 2004 április - 2004 november-ig
 • A lakószintek száma: 3
 • A lakások száma: 12
 • Lakótér: 918 m2
 • Éves elsődleges energiaszükséglet

  • A felújítás előtt: 238,0 kWh/m2a
  • A felújítás után: 37,0 kWh/m2a

 • Energiaszükséglet: 37,1 kWh/m2a
 • Elsődleges energia megtakarítás: 84 %
 • Más szavakkal: az új házakra vonatkozó energia előírásokat (EnEV) 59 %-al alul lépi.

Szanálás többcsaládos ház Freiburg, Risler utca: már csak 13,3 %

vorher
nachher

Ezt az épületet mindössze néhány hónap alatt újították fel az ARGE FAKTOR 10-el.

A projekt adatai:

 • Építési év: 1961
 • A többcsaládos ház modernizálása/kiépítése
 • Az építkezés időtartama: 2004 április - 2005 december-ig
 • A lakószintek száma: 3
 • A lakások száma: 42
 • Lakótér: 2.737 m2
 • Éves elsődleges energiaszükséglet

  • A felújítás előtt: 292,0 kWh/m2a
  • A felújítás után: 39,0 kWh/m2a

 • Elsődleges energia megtakarítás: 87 %
 • Más szavakkal: az új házakra vonatkozó energia előírásokat (EnEV) 56 %-al alul lépi.

Jegyzetlap
Érdeklődés
Termék összehasonlítás
A jegyzék segítségével a kívánt termékek központilag összegyűjthetők. A jegyzék korlátlanul megváltoztatható. Megváltoztathatja a termékek mennyiségét és helyzetét, visszatérhet a termékek oldalára, letöltheti a termékek adatlapját, törölhet egyes pozíciókat valamint a termékeket opcionális jelöléssel is elláthatja. A jegyzéket helyben eltárolhatja számítógépén és későbbi időpontban további változtatásokhoz ismét előhívhatja. A kész jegyzékkel letöltheti végül az összes mentett termék ismertető szövegét, valamint összeállíthat egy érdeklődést ill. összehasonlíthatja a termékeket.
Kivál. Terméktípus Név Cikkszám PDF Választék Listázott ár* (EUR) Mennyiség Kívánságra Teljes bruttó összeg (EUR)
Nincsenek termékek a jegyzéken
Jegyzéket a helyi számítógépre menteni
Jegyzéket a helyi számítógépről betölteni

Keresés

Itt termékeket, dokumentumokat, tartalomjegyzéket stb. kereshet.

Weboldalunk sütiket használ az optimális kiszolgálás érdekében. Az oldal további használatával hozzájárul a sütik használatához.

Impresszum Adatvédelem